Leerlingenraad

Vanaf januari 2012 hebben we op school een leerlingenraad. Hieronder ziet u een foto van de leden van dit schooljaar.

Waarom een leerlingenraad?

• De leerlingen hebben een eigen stem binnen de schoolorganisatie, zodat ze weten dat ze meetellen.
  • Ze maken spelenderwijs kennis met democratische beginselen.
  • Betrokkenheid met school van leerlingen bevorderen.
  • Verantwoordelijkheid voor schoolse zaken bevorderen.
  • De leerlingen laten ondervinden wat realistisch en haalbaar is.
  • Bevorderen van actief burgerschap.

Hoe is de organisatie?

• In de groepen 6, 7 en 8 worden jaarlijks in het begin van het jaar verkiezingen gehouden in de vorm van een kringgesprek met een stemronde.
  • Voordat de verkiezingen worden gehouden geven de leerkrachten in de betrokken groepen een “lesbrief leerlingenraad”, waarbij zij uitleggen wat de leerlingenraad is, wat van een lid verwacht wordt, hoe de verkiezingen verlopen en hoe bespreekpunten worden geïnventariseerd.
  • In elke groep worden 2 leerlingen gekozen die namens de groep het woord zullen voeren in de leerlingenraad. Er mogen geen plaatsvervangers in de ledenraad.
  • De vergaderingen worden op toerbeurt genotuleerd.
  • Notulen worden gepubliceerd op de website met eigen tabblad “leerlingenraad” en in de nieuwsbrief.
  • De leerlingenraad komt 6 keer per jaar bij elkaar onder schooltijd of op enig moment dat één van de leden daartoe oproept.
  • Bij elke vergadering zijn Esther en Marja de gespreksleiders.
  • De leden van de leerlingenraad lichten de besluiten van de leerlingenraad toe in hun eigen klas.
  • De leerlingen blijven een heel schooljaar in de leerlingenraad, maar zijn herkiesbaar.